Zákaznická podpora:info@saunapoint.cz

Saunová kamna: Která raději vybrat? Elektrická, nebo kamna na dřevo?

Sauna má díky horku blahodárné účinky pro lidský organismus. Princip saunování vychází z toho, že ohřátí těla nad normální tělesnou teplotu je příjemné a výrazně odpočinkové. Unavené svaly se uvolňují, podrážděná mysl se uklidňuje, protože se do krve vyplavují endorfiny – hormony štěstí, které přinášejí úlevu. Je proto zřejmé, že jednou z důležitých součástí každé sauny jsou kamna. Jaká však vybrat, aby vám dobře posloužila?

Do venkovních saun jsou vhodná i kamna na dřevo

V původních finských saunách bývala kamna na dřevo, a i dnes se taková kamna stále prodávají. Jedná se o osvědčený produkt, kdy během saunování můžete vnímat i příjemnou vůni dřeva, která vytváří pohodovou atmosféru pro relaxaci. Nejběžnějším topivem u nás bývá olše nebo borovice, dostatečně proschlé a pochopitelně naštípané. Kamna na dřevo se nejčastěji využívají ve venkovních saunách a doba vyhřátí místnosti záleží na zkušenostech toho, kdo v kamnech topí. Obvykle se jedná o 30 až 90 minut, než je sauna připravena k používání.

 

Jistou nevýhodou kamen na dřevo je hlavně ta práce okolo nich. Dřevo se musí přichystat, a až se v kamnech přestane po saunování topit, je nutné je vyčistit, vynést popel ven a připravit na příště. Na druhou stranu zákazník získá výrobek, který mu při správném používání a péči vydrží správně fungovat i pár desítek let.

Elektrická kamna jsou méně náročná na péči

V našem internetovém obchodě jsme se zaměřili hlavně na kamna elektrická, jež patří na trhu k nejžádanějším. Ve většině případů mají naši zákazníci sauny v interiéru, do něhož se kamna na dřevo nehodí. Jestliže chtějí využívat saunu i vícekrát za týden, jsou elektrická kamna pro takovou situaci přímo ideální. Odpadá starost o dřevo a jejich obsluha je podstatně jednodušší. Vyhřát prostor sauny elektrickými kamny trvá asi jednu hodinu.

Nabízíme kvalitní elektrická kamna finských značek SAWO, EOS nebo HARVIA. Je možné je připevnit přímo na stěnu sauny, nebo nechat volně stát na podlaze podle toho, jak jsou navržené. V interiéru určitě vyniknou designová elektrická kamna EOS Mythos S35 v atraktivní kombinaci antracit / nerez.

 

 

Jak správně vybrat saunová kamna?

Při výběru vhodných kamen do sauny je nutné brát v úvahu velikost prostoru a materiál, který budou vytápět. Je-li sauna klasická pouze ze dřeva, počítá se s výkonem 1 kW na 1 m3, přičemž jednoduchým vzorcem vypočítáme objem celé sauny (výška × šířka × hloubka sauny).  Za situace, kdy je některá stěna obložená kamenem a k tomu navíc jsou v ní skleněné dveře, okno nebo stěny, je nutné k celkového objemu sauny přičíst ještě 1,2 m3 za každý nestandardní povrch. Výsledná hodnota nám pomůže stanovit příkon kamen, podle kterého se pak budeme orientovat během výběru při jejich nakupování.

Při nákupu saunových kamen nezapomeňte ani na správný výběr saunových kamenů.