Zákaznická podpora:info@saunapoint.cz

Jak správně čistit a udržovat saunu

Díky pravidelné údržbě a vhodnému způsobu čištění zaručíte vaší sauně nejen hygienické, zdravé prostředí, ale prodloužíte tak i její životnost. Půjdete-li na to chytře a zvolíte ty správné čisticí prostředky, budete mít v sauně čisto téměř bez námahy. 

Není potřeba, abyste saunu vydrhli od stropu k podlaze každý týden: velký úklid bude stačit provádět jednou ročně. Čištění povrchů za použití speciálních prostředků se doporučuje jednou do měsíce, a po každém použití sauny je ideální provést základní údržbu kartáčem na čištění lavic a vodou. Nezapomínejte, že kromě samotného čištění je v rámci údržby sauny důležité i sušení a větrání. Tak předejdete nežádoucí tvorbě plísní i množení některých bakterií. 

Čištění povrchů v sauně 

Jednou měsíčně byste měli veškeré dřevěné povrchy ve vaší sauně, tedy lavice, zádové opěrky a stěny, čistit pomocí speciálního, k tomu určeného přípravku. Dbejte přitom instrukcí na obalu přípravku a používejte jej v doporučeném poměru zředěný s vodou. Na pomoc si vezměte tvrdší molitanovou houbu a saunový kartáč. 

Nezapomeňte ani na podlahu: vytřete ji pomocí mopu a roztoku běžného dezinfekčního přípravku. Po úklidu nechte dveře do sauny otevřené a počkejte, dokud všechny povrchy důkladně neoschnou. 

Jednou za dva až tři měsíce ošetřete lavice v sauně parafínovým pečujícím olejem. 

Generální úklid sauny 

Jednou do roka byste si měli vyhradit na úklid sauny více času a pořádně se do toho opřít.  

  • Veškeré prvky, u kterých je to možné, vyneste ze sauny ven, vyčistěte je roztokem saunového čističe a houbičkou a následně nechte na vzduchu proschnout. 
  • Pokud zůstaly na lavicích nevzhledné odolné skvrny, jemně je obruste smirkovým papírem. 
  • Než vaše saunové vybavení oschne, můžete se věnovat čištění výpusti, pakliže ji máte zabudovanou v podlaze. 
  • Saunové kameny na chvíli ponořte do mýdlové vody, jemně očistěte a následně je nechte rovněž dokonale uschnout. 
  • Saunová kamna otřete vlhkým hadříkem, namočeným v jemném roztoku saponátu nebo vody s octem. 
  • Nezapomeňte zkontrolovat ani teploměr, vlhkoměr a saunové hodiny. 
  • Od kvalifikovaného elektrikáře si nechte zkontrolovat veškeré rozvody. 

Předcházejte vzniku skvrn 

Mapy a skvrny na lavicích v sauně jsou způsobeny potem a odumřelými částečkami kůže. Pokud chcete zachovat vaši saunu déle jako novou, nesedejte si nikdy přímo na lavici: dejte pod sebe ručník nebo prostěradlo. Zabráníte tak vsakování potu do dřeva, a navíc si zajistíte mnohem hygieničtější saunování.