Zákaznická podpora:info@saunapoint.cz

Proč a kdy měnit saunové kameny

Saunové kameny, jako každý přírodní materiál, časem stárnou a erodují. Zahříváním na vysoké teploty a ochlazováním se narušuje jejich struktura a z povrchu se uvolňují částečky hmoty nebo se vytvářejí praskliny, které vedou k dalšímu úbytku kvality. Tento proces je rychlejší, pokud kameny poléváte vodou. 

Staré a poškozené kameny pak škodí i saunovým kamnům: zvyšují jejich spotřebu energie. Nadto ještě zhoršují kvalitu vzduchu uvnitř sauny. Je nesmírně důležité se o saunové kameny pravidelně starat, během čištění sauny je přeskládat a kamna pod nimi zbavit prachu. Přibližně jednou za dva roky je potom potřeba kameny úplně vyměnit. 

Jak poznáte, kdy je čas vyměnit kameny 

To, jak rychle se kameny opotřebují, závisí do značné míry na frekvenci využívání vaší sauny. I při domácím saunování jednou do týdne byste však měli saunové kameny důkladně prohlédnout alespoň jednou do roka. 

Při kontrole kamenů vždycky počkejte, než saunová kamna i kameny samotné úplně vychladnou. Jako prevence poranění o ostré části kamen či prasklé kameny je lepší si na tuto činnost vzít rukavice. 

Kameny následně vizuálně prohlédněte a hledejte přitom následující známky poškození: 

  • naštípnutí, prasknutí nebo rozlomení, 
  • změny v barvě (například z původní tmavé na světle šedou nebo zelenou), 
  • když o sebe ťuknete dvěma kameny navzájem, rozbijí se nebo se drolí. 

Všechny poškozené kameny je lepší ihned vyměnit za nové. U nás si můžete do zásoby nakoupit celých 20 kg kvalitních finských saunových kamenů. Ty staré a poškozené můžete zkusit třeba naaranžovat na vaši skalku — nejsou totiž nijak zdravotně závadné.